De-ale mele

Ritualurile țigănești văzute prin obiectivul aparatului foto

Tânără și talentată, neînfricată, independentă și curioasă să descopere tainele lumii, Andra Zlotu, cea care și-a creat propriul concept cu #oviațădehoinar vorbește despre pasiunea pentru fotografie.

Poate nu știi mai exact la ce mă refer cu #oviatadehoinar, dar în martie am postat articolul despre călătoria Andrei cu #DiscoverEu, așa că intră AICI ca să te lămurești. Apropo, dacă ai 18 ani și vrei și tu să ai parte de o experiență de neuitat prin toată Europa, înscrie-te AICI.

Revenind unde voiam să ajung, de fapt… zilele trecute am văzut o postare pe profilul ei de Instagram (@andrazlotu), care mi s-a părut cel puțin „bizară”, așa că am tras-o puțin de limbă să văd despre ce este vorba.

Află despre povestea din spatele pozelor

Iarina: Bună, Andra! Tu știi că eu te admir mult pentru tot ce faci și abia așteptam să îmi mai povestești despre peripețiile tale cu fotografia. Ce e cu ultimele poze? Cum ai ajuns acolo?

Andra, zâmbind: E un botez al rromilor penticostali, în prima zi de Paști. Am fost și anul trecut acolo, m-au chemat și anul ăsta, așa că nu am putut să ratez. Sunt deschiși să te primească printre ei. De Crăciun, m-au pus la masă, iar de Paști am ciocnit ouă roșii.

Iarina: Cum se desfășoară întregul ritual? Care e părerea ta?

Andra: Toată comunitatea se reunește și cei care aleg să se boteze, intră în apă și, de aici, sper că pozele pot să transmită exact ce se întâmplă. Atmosfera e una de sărbătoare, adică toți sunt fericiți. Cât despre mine, sunt acolo pentru a surprinde momentul și a mă bucura de toți care îmi cer să le fac poze.

Iarina: De ce ai ales să faci astfel de fotografii?

Andra: Urmăresc mai mulți fotografi care fac fotojurnalism și m-a atras ideea de a vedea realitatea așa cum este ea. În fapt, cred că în România găsești foarte multe contraste și, ținând un aparat foto în mână, le caut câteodată și observ că sunt chiar lângă mine. Oricum, în momentul în care ies puțin din zona mea de confort și găsesc altceva, mă face să mai înțeleg măcar puțin din cum funcționează lumea asta. 

Iarina: Ce îți propui să mai fotografiezi în viitor?

Andra: Haha, bună întrebare. Anul trecut, am ajuns din întâmplare la acest botez, așa că nu îmi fac planuri pe termen lung. Îmi doresc să văd cât mai multe din România „neturistică” și probabil că o să vină și pozele.

Mai jos, sunt și alte fotografii ale Andrei. Printre altele, a obținut „Honourable Mention” la Siena International Photography Awards 2018 și premiul pentru „Cea mai bună fotografie alb-negru” la Festivalul Național de Arte pentru liceeni – LicArt

The Bear – Siena International Photography Awards 2018

LicArt


Dacă vrei să cunoști mai bine lumea în care trăiește Andra, urmărește-o pe Facebook (Andra Zlotu) și Instagram (@andrazlotu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: