De-ale mele

Experiența unui „traveller” cu DiscoverEU

După succesul pe care l-a avut prima ediție a programului DiscoverEU, Comisia Europeană a lansat al doilea program dedicat tinerilor dornici să călătorească și să cunoască Europa. 

Andra Zlotu, unul dintre tinerii „travelleri”, a fost selectată să ia parte la acest proiect. M-am gândit să împărtășesc aici ce am aflat din „culisele” solo travelling-ului atunci când „ești nebun, iubești și nu ai bani.” 🙂

Sursa: www.keeptalkinggreece.com

Iată care a fost experiența DiscoverEU a Andrei!

Iarina: Cum ai luat decizia de a porni la drum?

Andra: Tot visez la #oviatadehoinar de ceva vreme, urmăresc călători full-time și mă face să îmi doresc să vad, să simt, să întâlnesc cât mai multe lucruri. Nu m-am gândit nicio secundă să nu mă înscriu, pur și simplu am crezut că se va întampla și am aplicat, deși nu m-am gândit prea mult la ce urma să fie … ei bine, a urmat ceva mai mult decât mă așteptam.

Iarina: Ce presupune proiectul?

Andra: Proiectul iți pune la dispoziție un „pass”, Interrail Ticket, și iți asigură traversarea a maximum patru granițe, cu trenul. Practic, călătorești gratuit, deși mai sunt unele taxe de rezervare. O fază faină a fost când am vrut să-mi cumpăr un bilet, care mi s-a spus că valorează 70 de euro, pentru un moment, mi-a căzut portofelul, dar am arătat pass-ul și a fost totul „free”.

Iarina: Care a fost traseul tău?

Andra: Inițial, am zburat până la Lisabona (zborul nu a fost acoperit de proiect), am stat trei zile acolo, apoi am luat calea Spaniei, spre Madrid și Barcelona. A urmat Montpellier și Milano. În fiecare destinație, am stat cam două zile. În total, 12 zile, 10 trenuri, 3000 de km, o copchilă scăpată de acasă, lucruri noi și oameni faini.

Iarina: Povestește cum a fost. 🙂

Andra: Haha. A fost prima dată când am plecat chiar singură, deși cam știam cu ce se mănâncă vizitarea orașelor, dar e destul de diferit când ești pe cont propriu și nimeni cunoscut în jur. Mi-am dorit să ajung la Lisabona, pentru că tot vedeam poze colorate și mi se părea super uau. Nu pot să zic că m-a încântat prea mult, dar cred că, fiind într-o nouă postură, corpul meu nu a ajuns să se bucure chiar 100%. În principiu, orașul mi-a placut, dacă ajungi să vezi mai departe de locurile turistice, îți poți da seama că e un loc destul de „tânăr” și „chill”, asta datorită oamenilor care îl alcătuiesc.

Am plecat spre Spania și am mers 15 ore, pe care nu le-am simțit și singura explicație cred că e ieșirea din zona mea de confort. La un moment dat, am ajuns într-un tren cu un singur vagon și 150 de oameni. Tot ce pot să spun e că a fost „blană”. La Madrid am stat la niște prieteni români, care mi-au dat de mâncare cât pentru toată excursia. Oriunde ai fi in lume, românu’ la nevoie se cunoaște. Orașul chiar m-a încântat destul de mult. Pentru un moment, l-am găsit, ca stil, undeva între Paris și Barcelona. Parcul El Retiro e „ce trebuie”, au și destul de multe expoziții de toate tipurile… pentru pasionați.

În cele din urmă, m-am reîntors la draga mea, Barcelona, de care mă îndrăgostisem cu un an înainte. Să te vezi pe tine, în aceleași locuri după ceva timp, te face să te gândești cum te-ai schimbat sau nu și să cauți mai mult. Per total, încă rămâne orașul meu preferat.

Franța a venit cu Montpellier și o franțuzoaică la care am stat. Cred că una dintre multele diferențe dintre noi și vestici e că ei sunt mai calmi și fac lucrurile cu ceva mai mult patos, dar cred că au și motive pentru asta. Apoi, la Milano, ceva mai mult decât catedrala, mi-a placut Lacul Como, pentru că simbolizează oarecum ce înseamnă să trăiești ca un „italiano vero”. De acolo, am zburat înapoi la București cu ultimii 15 euro cu care am mai rămas.

Iarina: Care sunt concluziile după o călătorie ca asta?

Andra: Oportunități sunt peste tot și, dacă chiar îți dorești să faci ceva nou, trebuie să cauți și vei fi uimit câte poți găsi. În ultimul an, am început să cred în legea aia a atracției mai mult decât în altele. Să călătorești nu e altceva decât să te descoperi și trebuie să îți dai voie să faci asta. O altă concluzie ar fi că poți trăi pe „salam” (cu majuscula sau nu) și să fii fericit. Pentru un moment, „lumea mi se pare un breloc de chei”, deși suntem atât de mici, dar puternici. 😉

Anul trecut, Parlamentul European a oferit 15 000 de bilete de tren gratuite, pentru a călători prin Europa, tinerilor de 18 ani. Anul acesta, pentru România, au fost alocate 450 de tichete, care vor putea fi folosite de către tineri în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019.

Un filmuleț cu minunata experiență a Andrei găsești AICI.

Mai multe despre Andra și #oviatadehoinar, poți găsi și pe pagina ei de Facebook: Andra Zlotu sau pe Instagram @andrazlotu. Mai multe despre proiect, pe site-ul www.youdiscover.eu.

Înscrie-te și tu AICI dacă vrei să ai parte de cea mai tare experiență EVER.

 

Spor la călătorit și la întâlnit oameni, locuri și provocări! 🙂

 

 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: