Evenimente

Andra despre TIFF: „Parcă şi filmele sunt altfel în atmosfera festivalului”

S-a încheiat și cea de-a 17-a ediție a celui mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, „Festivalul Internațional de Film Transilvania” (TIFF). Organizatorii au anunţat că următoarea ediție TIFF se va desfășura la Cluj în perioada 31 mai – 9 iunie 2019.

Pentru că a început sesiunea, iar timpul meu de „blogăreală” s-a limitat, nu am reușit să scriu mai repede despre cum s-a desfășurat TIFF în perioada 25 mai – 3 iunie. Am făcut un mic research și am constatat că la anul chiar trebuie să merg și eu la festivalul ăsta care, cu siguranță, mi-ar lăsa un sentiment că trebuie trăită o astfel de experiență. TIFF este considerat ca fiind unul din cele 40 de festivaluri importante din lume. La ediția de anul acesta au fost peste 135.000 de participanţi. S-au derulat 227 producţii din toată lumea pe cel mai mare ecran din România, dar și în alte spații dispuse de către organizatori.

TIFF-2018

Sursa: www.mirelacoman.ro

Pe lângă filmele pentru toate gusturile, pe lângă competiția celor nouă debuturi, lumea a avut parte de distracție la concertele de jazz, funk, rock și electro-pop care s-au desfășurat la Casa TIFF. Paraguayanul Marcelo Martinessi a fost cel care a câștigat Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, cu lungmetrajul său „Moștenitoarele” (The Heiresses). Acesta nu este singurul său succes, el câștigând și „Ursul de Argint” în iarnă, la Berlin.

TIFF-2018-Photo-credits-Nicu-Cherciu-950x634

Sursa: www.revistatango.ro

Am vrut să pun accentul mai tare pe ceea ce s-a întâmplat acolo și cum a fost atmosfera, de aceea i-am cerut prietenei mele, Andra Zlotu, să-mi povestească despre experiența ei de la TIFF. Ea mi-a zis că a simțit pulsul festivalului pe parcursul celor zece zile și am reușit să aflu câte ceva din ce înseamnă „vibrația TIFF”. Andra a fost invitată ca participant, în cadrul proiectului „Let’s Go Digital”, alături de alți 14 liceeni din întreaga țara: „TIFF e o ne-bu-ni-e din toate punctele de vedere. Filme, scurtmetraje, oameni faini, petreceri şi iarăşi de la capăt în fiecare zi. Proiectul, în care am participat, îşi propune să îi aducă mai aproape de film pe tineri. Am fost îndrumați de mai mulți traineri în domeniu, iar unul dintre rezultatele finale a fost scurtmetrajul echipelor, cel la care am luat parte se numeşte <<nu există singurătate>>.

De asemenea, Andra mi-a mai povestit că: „de dimineață, până seara, te încărcai cu tot mai multă energie şi fiecare zi parcă nu-ți doreai să se mai termine. Preeeea fain. Iar seara, ei bine, seara… petrecerile marca TIFF, de la care nu-ți venea sa pleci. De la tech, pop sau anii ’90 şi până la lăutărească, pe toate am dansat sau chiuit. Ca o mică paranteză… nu în fiecare zi faci hora cu Andreea Esca, dar TIFF se pare că ne aduce mai aproape de oameni, de idei, de cinema. A fost o experiență cu de toate, cu râsete, zâmbete, viziuni noi. Dacă sunteți prin Cluj la anul, în perioada 31.05-9.06, nu ezitați să luați nişte popcorn şi să trageți o fugă la un film…parcă şi filmele sunt altfel în atmosfera festivalului.”

 

11

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: