De-ale mele

Adolescența – perioada emoțiilor apăsătoare. Criza celei mai frumoase vârste

Cu toții știm că la vârsta adolescenței organismul suferă niște transformări. Pubertatea este o perioadă dificilă pentru toți, iar modificările apar atât la exterior, la nivelul fizicului, cât și la interior, la nivel hormonal, emoțional și comportamental.  Trecerea bruscă de la o emoție la alta, de la un sentiment la altul fac parte din dezvoltarea tânărului, din formarea adultului de mâine.

Între 10 – 15 ani, fetelor începe să le crească sânii, să aibă menstruație, pilozități în diferite zone ale corpului, posibil să le apară acneea și simt nevoia să se îngrijească mai mult de aspectul lor fizic.

Băieților în schimb… dezvoltarea lor începe în jurul vârstei de 13 ani și ține până spre majorat. Pe parcursul acestei perioade, vocea lor este într-o continuă schimbare, începe să le crească părul facial și le poate apărea acneea.

Dacă la pubertate, schimbările fizice sunt cam aceleași, cele emoționale diferă de la tânăr, la tânăr

Odată cu schimbările fizice, adolescenții încep să se confrunte și cu o mulțime de emoții și crize de personalitate, de cele mai multe ori simțindu-se neînțeleși de părinți și de profesori. Ei preferă să își petreacă timpul înconjurați de prieteni sau chiar singuri, în funcție de starea pe care o au.

Pubertatea este perioada la care adolescenții descoperă și experimentează diferite lucruri, sunt curioși, dar în același timp temători de ceea ce este nou și le poate schimba viața. E vârsta la care își dau seama de ceea ce le place să facă și ce nu, dar și momentul când pot intra în diferite anturaje. Adolescentul este într-o continuă căutare și descoperire a lumii din jur.

noah-buscher-976381-unsplash

 

Adolescenții au nevoie de atenție!

Din cauza fluctuațiilor hormonale, ei pot avea un comportament dificil și greu de înțeles de părinți. Din păcate, aceste schimbări și acțiuni ale adolescentului nu pot fi ușor de controlat, iar părinții decurg la cea mai simplă rezolvare pe care o consideră ei „utilă”: îl pedepsesc.

Pedeaspsa asta și-o fi având ea rostul, dar nu îl fac pe copil decât să se răzvrătească mai tare împotriva părinților. Ei trebuie să fie alături de copiii lor și să îi înțeleagă, să le vorbească deschis pentru a le putea câștiga încrederea.

La vârsta adolescenței, copiii se simt uneori singuri, își pierd încrederea în ei, în propria lor imagine din cauza fizicului lor pe care nu îl consideră plăcut, și pot deveni introvertiți. Tot aici ar trebui să intervină părinții, care să îi ajute și să îi sprijine, oferindu-le o bună parte din timpul lor, să vorbească mai mult despre problemele pe care le au.

Din păcate, de la aceste schimbări, adolescentul poate cădea foarte ușor în depresie. Medicii specialiști spun că viața activă a unui tânăr se îmbunătățește semnificativ dacă se implică în diferite activități zilnice. Însă dacă este închis în sine, se va închide și mai mult.

ok.jpg

În societatea în care trăim e normal ca un adolescent împreună cu părintele să facă o vizită la psiholog măcar o dată pe an. În felul acesta, s-ar putea corecta din timp anumite predispoziţii, buchetul de tulburări care să nu se dezvolte spre o limită periculoasă”, spune psihologul Mirela Zivari, pentru CSID.ro.

Am fost la Lazăr să „împart bunădispoziție!

Pentru că m-am gândit că adolescenții au nevoie de mai multă atenție și încredere în ei, zilele trecute am fost la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. M-am dus să împart cartonașele cu citate motivaționale pe care și eu, la rândul meu, le-am primit de la Nivea în kit-ul de toamnă.  Pe mine m-au făcut să zâmbesc și cred că și lor le-am făcut ziua mai bună…

frumi.jpeg

Uite câteva poze de la „întâlnirea” de acolo:

Văzând feedback-ul pozitiv dat de adolescenți, m-am gândit să-ți fac și ție ziua mai frumoasă. Așa că, din kit-ul meu de toamnă, m-am gândit să fac un mic giveaway. Dacă vrei să participi, intră  AICI, ai timp să te înscrii în concurs până la sfârșitul săptămânii.

Susține și tu campania #LikeYourself și ajută-i pe cei din jurul tău să aibă mai multă încredere în ei înșiși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: